Полша започна да премества над 1000 войници в източната част на

...
Полша започна да премества над 1000 войници в източната част на
Коментари Харесай

Полша мести 1000 военни на изток заради Вагнер

Полша стартира да премества над 1000 бойци в източната част на страната в събота, оповестява " Ройтерс ".

Това сподели министърът на отбраната Мариуш Блашчак, на фона на възходящата угриженост в членката на НАТО, че наличието на бойци на групата " Вагнер " в Беларус може да докара до увеличение на напрежението на нейната граница.

" Над 1000 бойци и съвсем 200 единици техника от 12-та и 17-та механизирани бригади стартират да се придвижват към източната част на страната, написа Блашчак в Twitter. Това е проява на нашата подготвеност да отговорим на опити за дестабилизация наоколо до границата на страната ни.

Миналата неделя Полша съобщи, че ще изпрати 500 служители на реда, с цел да укрепи сигурността на границата си с Беларус.

Решението на съветския президент Владимир Путин да предложи на бойците-наемниците на Евгений Пригожин избора да се реалокират в Беларус докара до опасения измежду източните членове на НАТО, че тяхното наличие ще провокира по-голяма неустойчивост в района.

Старши пълководец на Вагнер беше представен да споделя в събота, че наемници от групата се готвят да се реалокират в Беларус.

Припомняме, че връзките сред Полша и Беларус бяха обтегнати и преди " Вагнер ".

През последните седмици в Полша се следи нарастване на броя на мигрантите, опитващи се да пресекат границата с Беларус. Според граничната защита над 200 души са се пробвали да преминат нелегално в петък, в това число жители на Мароко, Индия и Етиопия.

Полша упрекна Беларус, че изкуствено основава мигрантска рецесия на границата от 2021 година насам, като транспортира хора от Близкия изток и Африка и се пробва да ги изтласка през границата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР